En god paj med chokladcookie botten och salt kola. 

Enkel att göra och svår att motstå. 
Botten har jag gjort på en choklad cookie deg istället för en pajdeg. 
Super god och håller formen perfekt. 
 

Pajen går även bra att förbereda och göra iordning i god tid. 

Ta bara ut den i rumstemperatur ca en halvtimme innan servering. 
 
Recept på min cookie paj med salt kola kommer här :
 
Recept: 
 
Recept till Cookie botten. 
 
175g smör rumstempererat 
2 1/2 dl socker
1 ägg
1 tsk vanilj extrakt/arom/vaniljsocker
3 dl mjöl
1 1/2  dl kakao
1 tsk bakpulver
2 tsk maizena majsstärkelse
 
Sätt ugnen på 175 grader.
 
Smörj en rund  bakform/pajform  med avtagbara kanter eller en pajform med avtagbar botten ( 26 - 28 cm)
 
Vispa ihop smör och socker så att det blir poröst.
 
Tillsätt ägg, vaniljsocker och vispa tills allt är väl blandat.
 
Rör ner dem torra ingredienserna och blanda till en jämn smet. 
Fördela smeten jämt i formen.
Grädda i mitten av ugnen ca 17 - 18 minuter.
 
Ta ut kakan och pressa med hjälp av en något mindre skål/burk  försiktigt ner mitten så att det blir en fördjupning. Var inte orolig för att det är mjukt i mitten, den ska vara så. 
Ta sen hjälp av en kryddburk i glas och tryck försiktigt ner fördjupningen ytterligare lite och se till så att den blir jämn och fin kant.
Låt kakan svalna helt innan du lossar på kantererna/botten. 
 
Kola fyllning :
 
2 1/2 dl grädde 
1 dl socker
4 msk ljussirap
1 tsk smör
1 tsk flingsalt
 
 
Ta fram en kastrull och häll i grädde, sirap och socker. 
Låt det sjuda upp. 
Sänk värmen och sjud under omrörning ca 25 - 30 minuter. Smeten ska då vara tjock, krämig och ha en fin brun kola färg. 
Gör ett kultest om du är osäker. 
Ta av från värmen och blanda i smöret.
Strö ner flingsaltet och rör runt. 
 
Häll kolan över cookie botten och ställ in i kylskåpet så att den får sätta sig och vila.
Ca 2 timmar. 
 
 
 
 
 
 

Ta ut pajen i rumstemperatur en stund innan servering,  strö även över lite flingsalt på ytan. 

 
Smaklig spis :)